گذری فراموش نشدنی از شهرها و بناهای تاریخی

آثار باستانی و شهرهای تاریخی پنجره ای رو به گذشته اند. این مکان ها نه تنها داستان تمدن های بزرگ و سبک زندگی مردمان اعصار گذشته را روایت می کنند بلکه شکوه معماری پیشرفت های فناورانه و باورهای فرهنگی آن ها را به نمایش می گذارند. گشت وگذار در این بقایای کهن فرصتی بی نظیر برای درک عمیق تر ریشه های بشریت و تحولات تاریخی فراهم می آورد.
این سفر در دل تاریخ حس کنجکاوی ما را برمی انگیزد و پاسخ هایی برای پرسش هایمان در مورد چگونگی شکل گیری جوامع دلایل فروپاشی تمدن ها و میراثی که برای ما به جا مانده است ارائه می دهد. در ادامه گشتی خواهیم داشت در برخی از باشکوه ترین شهرهای باستانی جهان و همچنین گنجینه های بی همتای تاریخی ایران.

گذری فراموش نشدنی از شهرها و بناهای تاریخی

۷ مورد از بزرگترین و باشکوه ترین شهرهای باستانی در تمام تاریخ

در طول تاریخ بشر شهرهای باستانی عظیمی شکل گرفتند که هر یک به نوبه خود نمادی از قدرت فرهنگ و پیشرفت بودند. متاسفانه بسیاری از این مراکز تمدن به دلایل مختلفی چون جنگ بلایای طبیعی و تغییرات محیطی از بین رفتند و تنها ویرانه هایی از آن ها باقی مانده است. این ویرانه ها امروزه مقصدی برای باستان شناسان و علاقه مندان به تاریخ هستند تا پرده از رازهای گذشته بردارند.

کشف و مطالعه این سایت های باستانی نه تنها دانش ما را درباره تاریخ افزایش می دهد بلکه یادآوری کننده ناپایداری تمدن ها و اهمیت حفظ میراث فرهنگی است. در ادامه به معرفی هفت مورد از بزرگترین و باشکوه ترین این شهرها می پردازیم که هر یک داستانی منحصر به فرد برای روایت دارند.

شهر تروا

تروا شهری که ریشه در افسانه و واقعیت دارد در تپه حصارلیغ آناتولی ترکیه کشف شد و واقعیت آن پس از سال ها اثبات گردید. این شهر در حماسه ایلیاد هومر توصیف شده و تاریخچه ای طولانی و پرفراز و نشیب دارد. تروا حدود ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد پایه گذاری شد و در طول ۳۵۰۰ سال حیات خود ۹ بار تخریب و بازسازی گشت.

هر دوره از بازسازی لایه ای جدید به تاریخ این شهر افزود. تروای ششم و هفتم به ویژه از اهمیت بالایی برخوردارند. تروای هفتم صحنه جنگ مشهور تروجان بود که در حدود ۱۲۰۰ پیش از میلاد رخ داد و به عنوان اولین جنگ بزرگ میان شرق و غرب شناخته می شود. این شهر در نهایت بر اثر حیله اسب چوبی سقوط کرد اما ساکنان نجات یافته دوباره آن را ساختند و زندگی در آن ادامه یافت.

شهر ماچو پیچو

ماچو پیچو به معنی «کوه قدیمی» قلعه ای نظامی متعلق به قرن پانزدهم میلادی است که توسط اینکاها در ارتفاع ۲۴۳۰ متری ساخته شد. باستان شناسان معتقدند این مکان به عنوان اقامتگاهی برای امپراتور پاچاکوتی بنا شده بود و اغلب به اشتباه «شهر گمشده اینکاها» نامیده می شود. ماچو پیچو نمادی برجسته از تمدن اینکاهاست.

اینکاها این شهر را حدود سال ۱۴۵۰ میلادی ساختند اما تنها یک قرن بعد در زمان حمله اسپانیایی ها آن را ترک کردند. موقعیت مرتفع ماچو پیچو باعث شد از دید اسپانیایی ها پنهان مانده و از تخریب در امان بماند. این شهر تا سال ۱۹۱۱ میلادی ناشناخته باقی ماند تا اینکه توسط هیرام بینگهام تاریخ دان آمریکایی کشف و به جهانیان معرفی شد. معماری کلاسیک اینکاها با دیوارهای خشکه چین و استفاده از سنگ های عظیم حتی تا ۵۰ تن در ساخت بناها از ویژگی های بارز این شهر است.

ساختارهای اصلی ماچو پیچو شامل سنگ های مقدس اینتی وانتانا معبد خورشید و اتاق سه پنجره است. بسیاری از ساختمان ها برای درک بهتر گردشگران بازسازی شده اند. اطراف شهر را مزارع پلکانی برای کشت ذرت و سیب زمینی فرا گرفته و وسعت آن به بیش از ۳۲۵۰۰ هکتار می رسد. ماچو پیچو در فهرست میراث جهانی یونسکو و عجایب هفت گانه جدید دنیا ثبت شده است.

پتراشهری که با تراشیدن کوه توسط جن ها ساخته شد

پترا پایتخت باستانی نبطی ها در اردن شهری است که تماماً در دل کوه ها و صخره های ماسه سنگی به رنگ گل سرخ تراشیده شده است. نام «پترا» در زبان یونانی به معنی «صخره» است و این نامگذاری به دلیل ساختار سنگی شهر است. این شهر به دلیل رنگ زیبایش «مدینه الوردیه» نیز نامیده می شود. نام قدیم آن «سلع» به معنی صخره بوده که رومیان آن را ترجمه کردند.

پترا در قرن اول پیش از میلاد در دوره حارث سوم پادشاه غسانی به اوج شکوفایی رسید. نبطی ها نقش مهمی در شکل گیری خط عربی داشتند. قلمرو نبطی ها از ساحل عسقلان تا صحرای شام و شبه جزیره عربستان و مصر امتداد داشت. پترا به عنوان حلقه اتصال تمدن های میان رودان شام عربستان و مصر کنترل راه های تجاری اطراف را در دست داشت و از رونق بی نظیری برخوردار بود.

جهانگردانی که به اردن سفر می کنند علاوه بر پترا از آثار باستانی جرش قلعه های عجلون و ام قیس آمفی تئاتر رومی فیلادلفیا و غار اصحاب کهف دیدن می کنند. پترا در سال ۱۸۱۲ میلادی توسط جان ژان لودریك جهانگرد سوئیسی کشف شد و این کشف باعث رونق گردشگری در منطقه گردید.

شهر پترا دره ها و گذرگاه هایی عمیق به نام «ضیق» یا «تنگه» دارد که دانشمندان آن ها را نتیجه زمین لرزه های پیش از تاریخ می دانند. در دو طرف تنگه کتیبه های باستانی صدها ساختمان آرامگاه سالن تدفین معابد و پرستشگاه ها تراشیده شده اند. هنگام طلوع و غروب آفتاب سنگ های قرمز پترا با تغییر رنگ مناظری زیبا خلق می کنند.

در ارتفاعات جبل هارون آرامگاه هارون برادر حضرت موسی قرار دارد. آمفی تئاتری به سبک رومی با گنجایش سه هزار نفر نیز در شهر وجود دارد. پترا به خاطر آب وهوای معتدل چشم اندازهای طبیعی آثار تاریخی ارزشمند و سواحل عقبه در کنار دریای سرخ مورد توجه گردشگران است. در سال ۱۰۶ پس از میلاد پترا ضمیمه قلمرو روم شد و به عنوان ایالت عربی روم نام گرفت.

امروزه پترا را «شهر سنگی گمشده» می نامند. سازندگان اولیه آن مشخص نیستند و برخی معتقدند موجودات فرازمینی یا جن ها در ساخت آن کمک کرده اند زیرا ساخت چنین شهری بدون امکانات اولیه برای بشر دشوار به نظر می رسد. این شهر سنگی بی نظیر از سنگ های شنی تراشیده شده و معماری قرن اول میلادی را به نمایش می گذارد.

پترا به دلیل قرارگیری در جاده ابریشم از اهمیت تجاری بالایی برخوردار بود و چین و هند را به یونان سوریه و مصر متصل می کرد. طبق اسناد تاریخی کمبوجیه پسر کوروش بزرگ در راه حمله به مصر از پترا عبور کرد و آن را مرکز آثار باستانی جهان نامید. خسرو انوشیروان نیز پس از تصرف انطاکیه پترا را تسخیر کرد و برای مدتی این شهر متعلق به ایران بود.

پترا داستان تبدیل قوم بیابان گرد نبطی ها به شهرنشینانی است که شهری بزرگ در دل صخره ها ایجاد کردند. باستان شناسان وسایل زندگی و مجسمه های مربوط به دوره های مختلف را در این شهر کشف کرده اند از جمله سری متعلق به مجسمه مارکو آئورلیو امپراتور روم. قصر البنت در پترا نیز از مکان هایی است که بومیان معتقدند ساخته دست بشر نیست و موجودات فرازمینی در آن نقش داشته اند. شایعات وجود اجنه در شب باعث شده گردشگران به صورت دسته جمعی از این منطقه دیدن کنند.

باغ های معلق بابل

باغ های معلق بابل یکی از عجایب هفت گانه دنیای باستان نمادی شناخته شده از امپراتوری عظیم بابل بود. هرودوت مورخ یونانی شکوه و زیبایی این باغ ها را توصیف کرده است اگرچه خود موفق به دیدن آن ها نشد. ویرانه های دیوارهای آجر خشتی و کاخ شمالی بابل در قرن نوزدهم میلادی کشف شد و بخش هایی از دروازه ایشتار بابل اکنون در موزه پرگامون برلین نگهداری می شود.

طبق روایت مورخان یونانی این باغ ها به دستور نبوچادنزار دوم (بخت النصر) در حدود ۶۰۰ سال پیش از میلاد ساخته شدند. دلیل احداث آن هدیه ای برای همسرش آمیتیس دختر پادشاه مادها ذکر شده است. ملکه که به کوهستان های سرسبز سرزمین مادری خود عادت داشت در دشت های خشک بابل دلگیر شد و شاه برای شاد کردن او دستور ساخت کوهی مصنوعی با بام های سرسبز را داد.

با این حال بسیاری از تاریخ دانان مدرن در وجود واقعی این باغ ها تردید دارند زیرا هیچ لوح سومری یا بابلی از آن ها نام نبرده است. تنها شرح حال هایی از قصرها و شهر نبوچادنزار دوم وجود دارد و فقط تاریخ نویسان یونانی به این باغ ها اشاره کرده اند. توضیح رایج این است که سربازان اسکندر مقدونی پس از بازگشت از بابل از باغ ها بام های سرسبز و سنگ فرش های مرتب شهر بابل برای هموطنان خود تعریف کردند و شاعران یونانی این توصیفات را به عنوان یکی از عجایب جهان ثبت نمودند.

آکروتیری یونان

آکروتیری واقع در جنوب شرقی جزیره سانتورینی یونان شهری مترقی در دوران مینوآن (۳۰۰۰ تا ۲۰۰۰ پیش از میلاد) بود. این شهر به دلیل هنر معماری تجارت و کشاورزی مینوآن ها شهرت داشت. فوران آتشفشان در حدود ۱۴۵۰ پیش از میلاد باعث نابودی و خالی شدن شهر برای دو قرن شد تا زمانی که جزیره دوباره قابل سکونت گشت.

آکروتیری یکی از مهم ترین سایت های باستان شناسی سانتورینی است که نخستین بار در سال ۱۸۶۰ میلادی در زمان حفر کانال سوئز کشف شد. حفاری های گسترده از سال ۱۹۶۷ به سرپرستی پروفسور سیریدون ماریناتوس صورت گرفت و تا سال ۲۰۰۵ ادامه یافت. این شهر از دیدنی های مهم یونان و سانتورینی محسوب می شود.

امروزه حفاری ها برای کشف واقعیات بیشتر درباره این شهر باستانی ادامه دارد. شواهد نشان می دهد که آکروتیری شامل شهر آکروپولیس نیز می شده است. گردشگران می توانند از دو کلیسای باستانی تریادا و ایپاپاندی تو سوتریوس دیدن کنند. بناهای سه طبقه آکروتیری با نقاشی های دیواری و سبک معماری خود اهمیت قابل توجهی دارند و این نقاشی ها در موزه محلی باستان شناسی تیرا قابل مشاهده هستند.

شهر کارتاژ

شهر کارتاژ در تونس تاریخچه ای طولانی و پرفراز و نشیب را تجربه کرده است. امروزه تنها ویرانه هایی از کارتاژ دوران فنیقی ها باقی مانده که در لیست میراث جهانی یونسکو ثبت شده اند. این ویرانه ها در میان روستاهایی با شکوفه های گل ختمی و گل کاغذی قرار گرفته اند و برای علاقه مندان به آثار باستانی ارزش بازدید دارند.

طبق منابع رومی کارتاژ در سال ۸۱۴ پیش از میلاد توسط الیسا (دایدو) دختر پادشاه صور تأسیس شد. او و پیروانش تکه زمینی را از شاهزاده نومیدیا دریافت کردند که به تدریج گسترش یافت. کارتاژ از موقعیت جغرافیایی و نظامی عالی بهره می برد و با دریاچه دیوارهای بلند برج ها و خندق ها به خوبی از خود دفاع می کرد. همچنین دارای ارتش قدرتمندی شامل پیاده نظام سواره نظام و فیل ها بود.

در دوره حکومت خاندان هانیبال کارتاژ به قدرت تجاری برتر در مدیترانه غربی تبدیل شد و دریانوردان آن حتی قاره آفریقا را دور زدند و سواحل بریتانیا را کشف کردند. موفقیت های کارتاژ منجر به درگیری با امپراتوری روم در جنگ های پونی شد. طی این سه جنگ کارتاژ در سال ۱۴۶ پیش از میلاد کاملاً ویران سوزانده غارت و با خاک یکسان شد و حتی زمین آن را نمک پاشیدند.

رومی ها بعدها این منطقه را مستعمره خود کرده و دوباره ساختند و آن را «مستعمره جولیا کارتاگو» نامیدند. این شهر در دوران روم شکوفا شد و در قرن دوم پس از میلاد با جمعیتی حدود ۳۰۰ هزار نفر سومین شهر بزرگ امپراتوری روم بود. کارتاژ نفوذ خود را در شمال آفریقا حفظ کرد تا اینکه در سال ۶۹۲ میلادی توسط عرب ها دوباره ویران شد و پس از آن به دست فراموشی سپرده شد تا اینکه در دوران تحت الحمایگی فرانسه مورد حمایت قرار گرفت.

تیکال

تیکال یکی از مشهورترین و پررونق ترین شهرهای مایاهای باستان در کشور گواتمالا قرار دارد. این شهر در پایان دوره کلاسیک مایاها حدود صد هزار نفر جمعیت داشت و بناهای فراوان باقی مانده از تمدن مایاها در آن صنعت توریسم گواتمالا را فعال کرده است. پارک ملی تیکال در سال ۱۹۷۹ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.

این مکان شامل استخرهای زیبا زمین بازی با توپ و قصرها است. اهرام موجود در گوشه های شهر باستانی از نکات جالب توجه هستند که کارکرد آن ها (عبادتگاه مرکز تحقیقاتی گورستان) محل بحث است. نام تیکال به معنی «شهر آواها» است زیرا هر صدای کوچکی در آنجا منعکس می شود. سفر به این منطقه تجربه ای ماجراجویانه در دل جنگل های انبوه و بناهای تاریخی کهن است.

شهر تیکال در سال ۱۸۴۸ کشف شد و بررسی های باستان شناسی تاریخ آن را به سال های ۲۵۰ تا ۹۰۰ میلادی و تمدن مایاها بازگرداند. تیکال پایتخت امپراتوری قدرتمند مایاها بود و معابد و بناهای تاریخی آن از جاذبه های مهم گردشگری آمریکای مرکزی هستند. منطقه حفاظت شده ۵۷۰ کیلومترمربعی آن به نام پارک ملی تیکال شناخته می شود.

ارزش آثار باستانی تیکال بسیار بالاست و سایت های باستان شناسی مهمی در آن فعال هستند. سردرهای چوبی و سنگی زیبا و سنگ های یادبود حکاکی شده از دوره اوج مایاها چشم نوازند. معبدهای بزرگ نشان از شهری مقدس دارند که آرامش خود را حفظ کرده است. علاوه بر آثار تاریخی پارک ملی تیکال دارای تنوع زیستی غنی شامل گیاهان درختان جانوران و پرندگان (۴۱۰ گونه) و دوزیستان (۹۱ گونه) است. وجود درختان انجیر سمی و درخت پنبه هندی (گل ابریشم) نیز از نکات جالب توجه است.

آثار باستانی ایران؛ ۱۱۲ بنا و مکان تاریخی ایران که باید بشناسید!

ایران با قدمت و پیشینه غنی خود گنجینه ای بی نظیر از آثار تاریخی و مکان های باستانی را در دل خود جای داده است. این آثار نه تنها در میان گردشگران داخلی بلکه در سطح جهان نیز شهرت فراوانی دارند. بسیاری از این مکان های تاریخی بر روی نقشه ثبت شده اند و به راحتی قابل دسترسی هستند. علاقه مندان به تاریخ و حکایت های کهن می توانند با بازدید از این بناها سفری فراموش نشدنی در زمان داشته باشند و با شکوه تمدن ایران باستان و دوره های پس از آن آشنا شوند.

هر یک از این ۱۱۲ بنا و مکان تاریخی بخشی از هویت و فرهنگ ایران را بازگو می کند. از پایتخت های باستانی و شهرهای مدفون گرفته تا مساجد باشکوه و پل های مهندسی این آثار تنوع و عمق تاریخ ایران را به نمایش می گذارند. در این بخش به معرفی برخی از مهم ترین و شناخته شده ترین این آثار می پردازیم که بازدید از آن ها برای هر گردشگری تجربه ای ارزشمند خواهد بود.

تخت جمشید شیراز

تخت جمشید یکی از مهم ترین و بهترین آثار تاریخی ایران شهرتی جهانی دارد و سالانه گردشگران خارجی بسیاری را به شیراز جذب می کند. این بنا یادگار پادشاهان هخامنشی با قدمتی بیش از ۲۵۰۰ سال است. کتیبه ها و آثار کشف شده در تخت جمشید نشان دهنده تمدنی مدرن و پیشرفته در ایران باستان است.

قوانین اجتماعی دوره هخامنشیان نیز شگفت انگیز است. تخت جمشید تنها بخش کوچکی از شکوه و عظمت پادشاهی هخامنشیان را به تصویر می کشد. این مجموعه تاریخی در استان فارس مرودشت ۱۱ کیلومتری شمال شرق مرودشت واقع شده و همه روزه از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۹:۰۰ پذیرای بازدیدکنندگان است.

میدان نقش جهان اصفهان

میدان نقش جهان اصفهان همچون مرواریدی در میان آثار تاریخی ایران می درخشد و در جهان بسیار مشهور و محبوب است. قدمت این میدان به دوره تیموریان بازمی گردد اما در دوره شاه عباس صفوی توسعه یافت و به شکل کنونی درآمد. زیبایی خیره کننده این میدان هر بازدیدکننده ای را شگفت زده می کند.

این میدان نه تنها از نظر معماری بی نظیر است بلکه قلب تپنده شهر اصفهان در دوران صفوی و مرکزی برای تجارت و اجتماعات بوده است. بازدید از میدان نقش جهان فرصتی است برای غرق شدن در هنر و تاریخ اصیل ایرانی. این میدان در اصفهان واقع شده و ورودی های مختلفی دارد و ۲۴ ساعته قابل دسترسی است.

ارگ بم کرمان

ارگ بم کرمان یکی از بزرگ ترین بناهای خشتی جهان در کنار جاده ابریشم قرار دارد و قدمت آن به سده های ۴ تا ۶ پیش از میلاد بازمی گردد. این ارگ تا دوره قاجار مسکونی بود. متاسفانه زلزله بم در سال ۱۳۸۲ باعث تخریب شدید این ارگ باشکوه شد اما ویرانه های باقی مانده همچنان زیبایی معماری و سبک ساخت خانه های آن دوران را نشان می دهند.

ارگ بم نمادی از مقاومت و تاریخ طولانی منطقه بم است. با وجود آسیب ها بازدید از این ارگ تجربه ای عمیق از عظمت گذشته ایران فراهم می آورد. ارگ بم در شهر بم خیابان معقول خیابان بهمن واقع شده و همه روزه از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۹:۰۰ برای بازدید باز است.

زیگورات چغازنبیل

زیگورات در تمدن های باستانی آسیای غربی به نیایشگاه هایی با معماری خاص گفته می شد که نمادی از راه رسیدن به خدا بودند و اغلب به صورت پله پله ساخته می شدند. زیگورات چغازنبیل در ایران یکی از بهترین و قدیمی ترین زیگورات های جهان است. قدمت این بنا به ۱۲۵۰ سال قبل از میلاد یعنی بیش از ۳۰۰۰ سال پیش بازمی گردد.

برخی مورخان معتقدند چغازنبیل نخستین ساختمان مذهبی ایران بوده است. این بنا با استفاده از بهترین مصالح ساخته شده و بازدید از آن تجربه ای بی نظیر از معماری و باورهای مذهبی ایلامیان ارائه می دهد. زیگورات چغازنبیل در استان خوزستان ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شوش واقع شده و همه روزه از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۹:۰۰ قابل بازدید است.

شهر سوخته

شهر سوخته زابل از مهم ترین آثار تاریخی ایران قدمت و اصالت خود را به رخ جهانیان می کشد. قدمت این شهر و تمدن هوشمند آن به بیش از ۵۰۰۰ سال قبل بازمی گردد و از قدیمی ترین شهرهایی است که پیشرفت های علمی و تمدن مدرن آن شگفت انگیز است. کشفیات در این شهر نشان دهنده سطح بالای دانش در آن دوران است.

اولین چشم مصنوعی جهان با قدمت ۴۸۰۰ سال آثار جراحی مغز قدیمی ترین تخته نرد باستانی و خط کش ۵۰۰۰ ساله از شگفتی های کشف شده در شهر سوخته هستند. این شهر در استان سیستان و بلوچستان شهرستان هامون هشت کیلومتری جنوب شهر جدید رامشار واقع شده و ۲۴ ساعته قابل دسترسی است.

پاسارگاد فارس

کاخ پاسارگاد فارس از زیباترین آثار باستانی ایران قدمت آن به دوره حکومت هخامنشیان بازمی گردد. این مجموعه مقبره باشکوه کوروش کبیر را در دل خود جای داده است. علاوه بر آرامگاه کوروش ساختمان های متعددی نظیر مسجد باغ آرامگاه و کاخ نیز در پاسارگاد وجود دارد که برای بازدید جذاب هستند.

این مجموعه نمادی از شکوه و عظمت دوره هخامنشیان است و برای علاقه مندان به تاریخ و تمدن ایران باستان مقصدی ضروری محسوب می شود. پاسارگاد در استان فارس سعادت شهر کیلومتر ۲۰ جاده اصفهان واقع شده و همه روزه از ساعت ۸:۰۰ تا ۱۹:۰۰ پذیرای بازدیدکنندگان است.

بیستون کرمانشاه

بیستون کرمانشاه یکی از بهترین آثار باستانی ایران مجموعه ای غنی از کتیبه ها و آثار تاریخی است. این مجموعه شامل مجسمه هرکول پل بیستون کاروانسرای شاه عباسی نقش برجسته مهرداد دوم فرهاد تراش و کتیبه مشهور داریوش است که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. بیستون منطقه ای بسیار مهم باستان شناسی است.

قدمت برخی از آثار موجود در بیستون به بیش از ۴۰۰۰ سال قبل بازمی گردد و این مجموعه گنجینه ای ارزشمند از تاریخ ایران است. غارهای متعدد در این منطقه نیز حکایتی از حضور انسان در دوران پارینه سنگی را بیان می کنند. بیستون در استان کرمانشاه شهرستان هرسین شهر بیستون دامنه کوه بیستون واقع شده و همه روزه از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۹:۰۰ قابل بازدید است.

کاخ گلستان تهران

کاخ گلستان تهران یکی دیگر از آثار باستانی تاریخی ایران قدمتی بیش از ۴۴۰ سال دارد و به دوره حکومت شاه عباس صفوی بازمی گردد. این مجموعه زیبا و باشکوه از باغ ها و ساختمان های سلطنتی تشکیل شده است هرچند بسیاری از آن ها به دست رضاشاه تخریب شدند. قدیمی ترین بناهای کاخ گلستان شامل ایوان تخت مرمر و خلوت کریمخانی است.

این مجموعه ارزشمند در سال ۱۳۳۴ در فهرست آثار ملی ایران و در سال ۱۳۹۲ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. کاخ گلستان در استان تهران خیابان پانزده خرداد ضلع شمالی میدان ارگ واقع شده و همه روزه از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۶:۰۰ پذیرای بازدیدکنندگان است.

سازه های آبی شوشتر

سازه های آبی شوشتر از مهم ترین آثار تاریخی ایران قدمت آن به دوره هخامنشیان بازمی گردد. در دوره ساسانیان آبشارها و آسیاب های متعددی برای استفاده از نیروی آب به این سازه افزوده شد. این مجموعه باشکوه یکی از بزرگ ترین مجموعه های صنعتی موجود در دنیا در زمان خود بوده است.

این مجموعه از بخش های مختلفی نظیر آسیاب ها آبشارها کانال ها و تونل های عظیم تشکیل شده است. معماری خلاقانه و جالب سازه های آبی شوشتر به منظور بهره وری از نیروی آب هر بازدیدکننده ای را شگفت زده می کند. سازه های آبی شوشتر در استان خوزستان شوشتر خیابان شریعتی واقع شده و همه روزه از ساعت ۷:۰۰ تا ۱۹:۰۰ قابل بازدید است.

گنبد سلطانیه زنجان

گنبد سلطانیه زنجان بزرگ ترین گنبد تاریخی ایران و بزرگ ترین گنبد آجری جهان همچنین سومین گنبد مرتفع دنیا محسوب می شود. این بنا به دستور حاکم مغول الجایتو ساخته شد و او پس از مرگ در همین مکان به خاک سپرده شد. برخی مورخین معتقدند الجایتو در میانه ساخت گنبد به اسلام گروید.

این بنای تاریخی سه طبقه دارد و قدمت آن به بیش از ۷۰۰ سال پیش بازمی گردد. سبک نمای گنبد سلطانیه تقلیدی از سبک معماری سلجوقیان است. گنبد سلطانیه در استان زنجان شهر سلطانیه میدان علامه حلی واقع شده و در ساعات مشخصی از روزهای شنبه تا پنجشنبه قابل بازدید است و در تعطیلات سوگواری تعطیل است.

بازار تاریخی تبریز

بازار تبریز شاهکاری از معماری اصیل کهن با مساحتی حدود ۱ کیلومتر مربع از بزرگ ترین بازارهای جهان است. این بازار به دلیل قرارگیری در سر جاده ابریشم رونق فراوانی داشت و رونق آن در دوره ایلخانی به اوج رسید. متاسفانه بازار تبریز چندین بار بر اثر زلزله تخریب شده و قدمت اغلب بخش های کنونی آن به سده سیزدهم هجری بازمی گردد.

جهانگردان معروفی چون ابن بطوطه مارکو پولو و ژان شاردن از بازار تبریز دیدن کرده اند. این بازار همچنان بافت تاریخی و سنتی خود را حفظ کرده و محل خرید و فروش انواع کالاها به ویژه صنایع دستی و فرش است. بازار تبریز در استان آذربایجان شرقی تبریز واقع شده و در ساعات مشخصی از شنبه تا پنجشنبه فعالیت دارد.

مسجد جامع اصفهان

مسجد جامع اصفهان یا مسجد جمعه از زیباترین آثار باستانی ایران است که سیمای فعلی آن عمدتاً به دوره سلجوقی بازمی گردد. تعمیرات و الحاقات در دوره های بعدی و عصر صفویان صورت گرفته است. کاوش های باستان شناسی آثاری از دوران آل بویه قرن سوم هجری و حتی پیش از اسلام در این مکان کشف کرده اند.

مسجد جامع اصفهان از قدیمی ترین بناهای تاریخی ایران است که ساخت آن از قرن هفتم تا بیستم طول کشید. این اثر تاریخی شگفت انگیز در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. مسجد جامع اصفهان در استان اصفهان میدان قیام خیابان علامه مجلسی واقع شده و در ساعات مشخصی از روز قابل بازدید است.

شهر تاریخی یزد

شهر تاریخی یزد با بافت خشتی و معماری منحصر به فرد خود یکی از زیباترین و اصیل ترین شهرهای ایران است. این شهر که به دلیل سازگاری با اقلیم کویری شهرت دارد دارای سیستم ویژه ای از بادگیرها و قنات ها است. کوچه های باریک خانه های خشتی با حیاط های مرکزی و بازارهای سنتی تصویری زنده از گذشته را به نمایش می گذارند.

یزد به دلیل حفظ بافت تاریخی خود در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. بازدید از مکان هایی مانند مسجد جامع یزد مجموعه امیرچخماق زندان اسکندر و دخمه زرتشتیان سفر به این شهر را به تجربه ای فراموش نشدنی تبدیل می کند و عظمت معماری کویری ایران را نشان می دهد.

قلعه فلک الافلاک یا دژ شاپورخواست خرم آباد

قلعه فلک الافلاک خرم آباد یکی از مهم ترین جاهای تاریخی و باستانی ایران نماد شهر خرم آباد است. این قلعه در ابتدا دارای ۱۲ برج بوده که اکنون ۸ برج آن باقی مانده است. واژه فلک الافلاک به معنی «سپهر سپهران» است و برخی معتقدند برج های آن به دوازده برج فلکی اشاره دارد. قدمت این بنا به دوران ساسانیان بازمی گردد.

این قلعه در گذشته به عنوان زندان مقر حکومت و خزانه داری استفاده می شد و به دلیل معماری خاص خود شاهکار مهندسی و معماری دنیا شناخته می شود. قلعه در دوران قاجار و پهلوی مرمت شد و در دوران پهلوی پادگان نظامی و زندان سیاسی بود. در سال ۱۳۴۹ به عنوان اثر ملی ثبت و به موزه تبدیل شد. نام کنونی آن در زمان قاجار انتخاب شده است.

سی و سه پل اصفهان

سی و سه پل اصفهان یا پل الله وردی خان یکی از یازده پل ساخته شده بر روی زاینده رود است. این پل قوسی سنگی دو طبقه با طول حدود ۳۰۰ متر به دلیل معماری خاص و موقعیت خود شهرت زیادی دارد. ساخت آن در سال ۱۰۰۸ هجری قمری آغاز و در سال ۱۱۰۱ به پایان رسید. سی و سه پل از نظر معماری تقارن و استحکام منحصر به فرد است.

این پل در عصر صفوی زیباترین پل جهان شناخته می شد. امروزه نیز مرکز تفریحات شبانه گردشگران است. در دوران صفویه ارامنه جشن های خاصی را در کنار این پل برگزار می کردند. سی و سه پل به دلیل ویژگی های خاص خود در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این پل در اصفهان واقع شده و ۲۴ ساعته قابل دسترسی است.

مسجد نصیرالملک شیراز

مسجد نصیرالملک شیراز معروف به مسجد صورتی یکی از زیباترین و پرطرفدارترین جاهای دیدنی ایران است. این مسجد در محله گودعربان خیابان لطفعلی خان زند واقع شده و دسترسی به آن آسان است. به دستور میرزا حسن علی ملقب به نصیرالملک از بزرگان قاجار طی ۱۲ سال (۱۲۵۵ تا ۱۲۶۷ هجری قمری) ساخته شد.

زیربنای مسجد ۲۲۱۲ متر مربع و مساحت آن ۲۹۸۰ متر مربع است. مرمت و نگهداری آن با رعایت استانداردهای بین المللی صورت می گیرد. صحن مسجد نسبتاً بزرگ است و بخش های مختلف آن هنر معماری اصیل ایرانی را به نمایش می گذارد. ورودی با طاق نمای بزرگ و کاشی های هفت رنگ و دو درب چوبی بزرگ با سنگ مرمری حاوی شعر و تاریخ ساخت از ویژگی های آن هستند.

بهترین جاهای دیدنی تاریخی ایران کدامند؟

بهترین جاهای دیدنی تاریخی ایران شامل تخت جمشید میدان نقش جهان ارگ بم زیگورات چغازنبیل شهر سوخته پاسارگاد بیستون کاخ گلستان سازه های آبی شوشتر گنبد سلطانیه بازار تبریز مسجد جامع اصفهان شهر تاریخی یزد قلعه فلک الافلاک و مسجد نصیرالملک می شوند.

معروف ترین جاهای تاریخی ایران کدامند؟

معروف ترین جاهای تاریخی ایران عبارتند از کاخ گلستان تخت جمشید آرامگاه کوروش بیستون ارگ بم شهر سوخته ارگ کریم خان سی و سه پل باغ شاهزاده ماهان قلعه الموت و طاق بستان.

جاهای تاریخی ایران که در یونسکو ثبت شده اند کدامند؟

جاهای تاریخی ایران که در یونسکو ثبت شده اند شامل چغازنبیل تخت جمشید میدان نقش جهان تخت سلیمان ارگ بم پاسارگاد گنبد سلطانیه بیستون مجموعه کلیساهای ارامنه سازه های آبی شوشتر بازار تبریز شیخ صفی الدین اردبیلی باغ های ایرانی مسجد جامع اصفهان برج گنبد قابوس کاخ گلستان شهر سوخته میمند شوش قنات ها کویر لوت یزد منظر ساسانی فارس جنگل های هیرکانی راه آهن اورامانات کاروانسراها و هگمتانه می شوند.

قدیمی ترین مکان های تاریخی ایران کدامند؟

قدیمی ترین مکان های تاریخی ایران شامل زیگورات چغازنبیل مجموعه پاسارگاد تخت جمشید بیستون شهر سوخته ارگ بم سازه های آبی شوشتر و تخت سلیمان هستند که قدمت برخی به هزاره های پیش از میلاد بازمی گردد.

جاهای تاریخی ایران قبل از اسلام کدامند؟

جاهای تاریخی ایران قبل از اسلام شامل زیگورات چغازنبیل مجموعه پاسارگاد تخت جمشید بیشابور بیستون شهر سوخته ارگ بم سازه های آبی شوشتر تخت سلیمان و بندر سیراف هستند.

جاهای تاریخی ایران بعد از اسلام کدامند؟

جاهای تاریخی بعد از اسلام در ایران شامل مسجد جامع عتیق شیراز بازار اصفهان بازار تبریز بقعه شاه چراغ مدرسه چهارباغ کاخ چهل ستون حافظیه مسجد جامع اصفهان و کاخ هشت بهشت می شوند.

بیشترین مکان های تاریخی ایران در کدام شهر است؟

طبق اطلاعات موجود شهر تاریخی قزوین بیشترین آثار تاریخی ثبت شده در کل کشور را دارد.

تعداد جاهای تاریخی ایران چند تاست؟

در حال حاضر حدود ۳۹ هزار اثر تاریخی در ایران به ثبت رسیده اند.

چرا در ایران آثار باستانی زیادی وجود دارد؟

ایران به دلیل داشتن تاریخی کهن وسعت زیاد و موقعیت جغرافیایی خود که در مسیر تمدن های بزرگ و راه های تجاری قرار داشته دارای آثار باستانی بسیار زیادی است.

آیا دیدار از تمامی بناها آزاد است؟

بسیاری از بناها و مکان های تاریخی ثبت شده برای بازدید عموم آزاد هستند اما برخی ممکن است ساعات بازدید مشخصی داشته باشند یا به دلیل مرمت و شرایط خاص دسترسی محدود یا موقت داشته باشند.

ارزشمندترین آثار تاریخی ایران چیست؟

ارزشمندترین آثار تاریخی ایران شامل تخت جمشید شهر سوخته بیستون ارگ بم گنبد سلطانیه نقش رستم تخت سلیمان و چغازنبیل می شوند که نمادی از تمدن های بزرگ باستانی ایران هستند.

جاهای تاریخی اسلامی ایران کدامند؟

جاهای تاریخی اسلامی ایران شامل حرم امام رضا (ع) حرم فاطمه معصومه (س) مسجد جامع اصفهان شاه چراغ مسجد شیخ لطف الله مسجد گوهرشاد و بسیاری مساجد بقاع متبرکه و بناهای دوره اسلامی مانند کاخ ها و بازارها می شوند.

جاهای تاریخی هخامنشیان در ایران کدامند؟

جاهای تاریخی هخامنشیان در ایران شامل پاسارگاد استوانه کوروش نقش رستم کتیبه بیستون تخت جمشید و کاخ های آن و شوش (کاخ داریوش) هستند.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "گذری فراموش نشدنی از شهرها و بناهای تاریخی" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "گذری فراموش نشدنی از شهرها و بناهای تاریخی"، کلیک کنید.