جوانه ها دارای اسیدهای چرب، مقدار زیادی املاح معدنی، اسیدهای آمینه و قند طبیعی می باشند و چنانچه چندین نوع از آنها استفاده شود به جرات می توان گفت که مواد ضروری بدن تامین خواهد شد. تهیه و درست کردن جوانه غلاتی همچون گندم، برنج و … هیچ نیازی به تجهیزات خاص و پیچیده ای ندارد و به سادگی انجام می شود و به نوعی می توان گفت هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان سرگرمی لذت بخشی به شمار می رود.
ایا سبوس چند غله برای لاغری خوب است ؟ سبوس چند غله می تواند تا حدی برای لاغری مفید باش
اصول اولیه در نحوه درست کردن جوانه گندم
ابتدا بایستی اقدام به خیس کردن دانه های گندم کرده تا رطوبت آنها بالا رفته و فیتیک اسید (phytic acid، ترکیبی آلی که در اکثر مواد غذایی گیاهی می توان یافت) موجود در آن ها غیر فعال شود.
هرچند در دفعه اول به طور کامل جوانه نمی زنند اما همین غلات خیس خورده را میتوان با شیرهای گیاهی همچون شیر بادام مخلوط کرده و یا آنها را در زمان خیلی کم در مقایسه با غلات خیس نشده، می توان پخت.
برای اینکه جوانه زدن به طور کامل انجام شود بایستی دانه های خیس شده را شسته و اقدام به تخلیه کردن آب آنها بکنید و بعد به مدت یک الی 5 روز به حالت مرطوب داخل یک شیشه نگهداری کنید.
جوانه گندم معمولاً به صورت نیمه پخته و یا خام استفاده می شود و یا از آن آرد درست می شود. دستگاه میوه خشک کن برای خشک کردن جوانه غلات گزینه مناسبی می باشد البته نور خورشید و گرمای فر با دمای پایین نیز از دیگر گزینه های مناسب به شمار می رود.
برای تهیه جوانه گندم از هر ظرف شیشه ای میتوان به کار برد البته بایستی در نظر داشته باشید که پس از جوانه زدن به حجم غلات افزوده می شود به عنوان مثال اگر بخواهید از نصف فنجان گندم، اقدام به تهیه جوانه گندم بکنید شما به یک شیشه یک لیتری با درب گشاد نیاز دارید.
بعد از انتخاب شیشه شما با یک سرپوش توری باید دهانه شیشه را بپوشانید به طوری که امکان خروج آب و گردش هوا وجود داشته باشد. برای این کار تا می توانید از پارچه درشت بافی که در صاف کردن مایعات یا تهیه پنیر به کار می برید استفاده کنید و همچنین می توانید از یک صفحه با پلاستیک و یا استیل ضد زنگ استفاده کرده و با کش لاستیکی آن را روی درب شیشه محکم بکنید.
چرا بهتر است جوانهٔ گندم را خودمان تهیه کنیم؟
مونیکا رینگل (Monica Reinagel)، متخصص تغذیه و آشپز حرفه ای درمورد مقایسهٔ میان تهیهٔ جوانهٔ غلات و کاشت سبزیجات به نکتهٔ جالبی اشاره می کند. او می گوید حتی اگر به دلیل شرایط آب وهوایی یا محدودیت مکانی نمی توانید در فضای باز باغبانی و کشاورزی کنید، می توانید در آشپزخانه تان جوانهٔ گندم تهیه کنید.
رینگل می گوید: «تهیهٔ جوانهٔ گندم، روش ساده ای برای تولید چیزی تازه است. تهیهٔ جوانه غلات، برای کودکان نیز سرگرمی بسیار خوبی است. برخلاف کاشت گوجه فرنگی که 3 ماه زمان می برد، تهیهٔ جوانه غلات بسیار سریع است و می توانید از آنها همراه با سبزیجات استفاده کنید و از آشپزی لذت ببرید.»
از چه غلات و حبوباتی می توان برای تهیهٔ جوانه استفاده کرد؟
شما می توانید از انواع حبوبات و غلات کامل برای تهیهٔ جوانه استفاده کنید. نکتهٔ بسیار مهم، کامل بودن غلاتی است که استفاده می کنید، یعنی پوست و سبوس آنها نباید جدا شده باشد. در اینجا طرز تهیه جوانه گندم را آموزش می دهیم، ولی می توانید از غلات و حبوبات مختلفی مانند جو، گندم سیاه (چاودار)، ذرت، جوانه ماش، نخود، ارزن، کینوآ، برنج، ذرت خوشه ای (سورگوم) و هریک از حبوبات و غلات کامل دیگر نیز استفاده کنید. البته توجه داشته باشید که جوانهٔ جو پیش از مصرف باید کاملا پخته شود.
اصول اولیه در طرز تهیه جوانه گندم
در ابتدا باید دانه های گندم را در آب خیس کنید تا رطوبت آنها افزایش یابد و فیتیک اسید (phytic acid، ترکیبی آلی که در بسیاری از مواد غذایی گیاهی یافت می شود) موجود در آنها غیرفعال شود. گرچه در این مرحله غلات ما کاملا جوانه نمی زنند، ولی می توانیم این غلات خیس خورده را با شیرهای گیاهی (مانند شیربادام) مخلوط کنیم یا آنها را با استفاده از آب و زمان کمتری (نسبت به غلات خیس نشده) بپزیم.
برای اینکه گندم ها کاملا جوانه بزنند، باید دانه های خیس شده را بشوییم، آب آنها را تخلیه کنیم و سپس آنها را به مدت 1 تا 5 روز به صورت مرطوب در شیشه ای نگهداری کنیم. معمولا جوانهٔ گندم به صورت خام یا کمی پخته مصرف می شود یا از آن آرد تهیه می شود. برای خشک کردن جوانهٔ غلات می توان از دستگاه میوه خشک کن استفاده کرد یا آنها داخل فِری با دمای پایین یا زیر نور خورشید قرار داد.
از هر ظرف شیشه ای می توانید برای تهیهٔ سبوس برنج دکتر بیز استفاده کنید. البته در نظر داشته باشید که حجم غلات، پس از جوانه زدن افزایش می یابد. برای نمونه برای نصف فنجان گندم، یک شیشهٔ دهن گشاد 1 لیتری مناسب است.
نکات و ملاحظات ایمنی
دانه های غلات و حبوبات، برای جوانه زدن و رشد کردن به محیطی گرم و مرطوب نیاز دارند. ولی این شرایط برای رشد باکتری هایی مانند سالمونلا (Salmonella)، لیستریا (Listeria) و اشریشیا کلی (E. coli) نیز بسیار مناسب است. ادارهٔ مواد غذایی و دارویی ایالات متحدهٔ آمریکا (FDA) هشدار می دهد که «باکتری ها می توانند از طریق شکاف های موجود در پوسته و قبل از رشد جوانه ها، وارد دانه ها شوند و از بین بردن آنها با شست وشو تقریبا غیرممکن است. اگر داخل یا روی دانه ها باکتری های بیماری زایی وجود داشته باشند، حتی در شرایط بهداشتی نیز می توانند در طول جوانه زدن به میزان زیادی افزایش پیدا کنند.» FDA توصیه می کند که برای کاهش خطر ابتلابه بیماری، جوانه ها را پیش از مصرف کاملا بپزیم.
متخصص تغذیه، رینگل، می گوید: «احتمال آلوده بودن جوانه های خریداری شده از مغازه به باکتری اشریشیا کلی بیشتر است. جوانه های تهیه شده در خانه از مزیت ایمنی و سلامتی برخوردار هستند. بدیهی است که شما برای تهیهٔ جوانه از شیشه ای تمیز استفاده می کنید. مزیت دیگر تهیهٔ جوانه در خانه این است که جوانه های خریداری شده به سرعت گندیده و خراب می شوند، چون احتمالا یک تا دو هفته از زمان تهیهٔ آنها گذشته است. ولی جوانه های خانگی، خوب و تازه هستند.» پودر جوانه گندم قیمت منصافه را می توان از فروشگاه بیز پلاس تهیه کنید
طرز تهیه جوانه گندم
با انجام مراحل زیر می توانید حدود 2 فنجان جوانهٔ گندم تهیه کنید.
مواد لازم
- یک دوم فنجان گندم کامل. البته می توانید از غلات کامل و حبوباتی مانند جو، گندم سیاه، ذرت، ماش، نخود، ارزن، کینوآ، برنج، ذرت خوشه ای (سورگوم) و هریک از حبوبات و غلات کامل دیگر نیز استفاده کنید.
- آب (تصفیه شده).
وسایل لازم
- پیمانه یا فنجان اندازه گیری؛
- صافی یا آبکش؛
- کاسه ای برای خیساندن گندم؛
- شیشهٔ دهن گشاد 1 لیتری؛
- سرپوش مناسبی مانند توری سیمی یا پارچهٔ درشت باف و کش لاستیکی یا نوار و پیچ فلزی (برای محکم کردن سرپوش روی شیشه)؛
- کاسه ای برای خالی کردن آب اضافه.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "طرز تهیه جوانه گندم تصویری" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "طرز تهیه جوانه گندم تصویری"، کلیک کنید.